5 tips om een perfect cv te maken

5 tips om een perfect cv te maken

5 tips om een perfect cv te maken 1920 1222 TYRO

Ben je net afgestudeerd en klaar om je op de arbeidsmarkt te begeven? Of ben je student en op zoek naar een geweldige stage?  Dan is het belangrijk om een goed cv op te stellen. Je cv is als het ware je visitekaartje, jouw mogelijke toegangsticket tot die werkervaring of stage van jouw dromen. Maar voor het zover is: hoe kan je dat geweldige cv maken? Dankzij deze 5 tips komt die relevante stage alweer een stapje dichterbij!

1. Denk na over welke stage bij jou past

Voor je op zoek gaat naar een stageplaats is het belangrijk om te weten welke job bij jou past. Zo is niet elke stage even relevant voor je verdere carrière. Een goed cv opstellen begint dus met na te denken over wat je precies uit je job wil halen. In welke sector wil je werken? Hoe ver ben je bereid om naar je werk te reizen? Wat zijn jouw sterktes en welke vaardigheden zou je net nog wat willen verbeteren? En komen die overeen met het vacaturebericht dat voor je neus ligt?

Als je een goed beeld hebt van waar jij wilt werken, zal je merken dat het opstellen van je cv plots een stuk vlotter gaat. Ga voor je begint te solliciteren op zoek naar vacatures die je aanspreken en waarvan jij denkt dat ze goed bij jou zouden passen. It’s a match? Dan kan je je nu vol enthousiasme op je cv storten!

2. Verzamel al je gegevens

Voor welke job of stage je ook solliciteert, een goed cv bevat altijd een overzichtelijke opsomming van je gegevens.

Begin met bovenaan je persoonlijke gegevens te plaatsen, zoals jouw volledige naam, geboortedatum, adres, gsmnummer, e-mailadres en eventueel een link naar je portfolio of LinkedIn-profiel. Daaronder kan je jouw studies en werkervaringen vermelden. Denk ook eens aan wat je studeerde in het middelbaar onderwijs, aan je vroegere studentenjobs, vrijwilligerswerk, andere stage-ervaringen die je al opdeed, enz. Ook andere gegevens zoals je rijbewijs, talenkennis, computervaardigheden, persoonlijke eigenschappen, hobby’s en interesses zijn absoluut het vermelden waard.

P.S. heb je al enkele vorige werkgevers die wel een goed woordje voor jou kunnen doen? Helemaal top! Vraag hen of je hun gsmnummer of e-mailadres op je cv mag vermelden. Een goede referentie kan bij je toekomstige werkgever de doorslag geven om voor jou te kiezen.      

3. Zet je sterke punten in de kijker

Een goed cv maken dat meteen in het oog springt? Maak jouw sterke punten meteen duidelijk. Lees het vacaturebericht van de job of stage waarvoor je solliciteert nog eens goed door. Welke vaardigheden vinden ze belangrijk? Naar welk profiel zijn ze net op zoek? Ben je ervan overtuigd dat jij absoluut de man of vrouw voor de job bent? Zorg dan dat dit direct duidelijk wordt.

Bij een job in de communicatiesector kan je jouw uitstekende talenkennis en vlotte babbel in de verf zetten. Zoekt het bedrijf waarvoor je solliciteert een creatief talent? Zorg dan om te beginnen voor een cv in een prachtige lay-out. Een oersaai cv van een grafisch vormgever belandt zonder twijfel meteen in de prullenmand. Just sayin’.

4. Houd het relevant

Bedenk dat recruiters heel wat cv’s doorspitten op een dag. Maak je cv dus zeker niet langer dan noodzakelijk. Twee A4 pagina’s zijn absoluut het maximum! Daarna ben je de aandacht van je lezer helemaal kwijt. Wees dus beknopt en duidelijk. Werk met opsommingstekens in plaats van volzinnen. Zorg dat je cv up-to-date is en dat alle gegevens kloppen. Oh, en een e-mailadres als [email protected] (oeps!) helpt je zaak ook niet meteen vooruit. Investeer vijf minuutjes van je tijd in het aanmaken van een professioneel e-mailadres. Je zal merken dat je toekomstige werkgever dit zeker zal waarderen.

Wijk in je cv ook niet te ver af. Heb je ooit als krantenbezorger gewerkt en solliciteer je nu voor een job in de IT-sector? Tenzij je enkele relevante eigenschappen kan aanhalen, laat je overbodige info het best gewoon achterwege. Focus op de zaken die er echt toe doen bij je toekomstige job of stage.

Natuurlijk mag je een tikkeltje overdrijven. Maar bestaat je ‘uitstekende talenkennis van het Frans’ louter uit croissant en merci? Neem dan maar een pleistertje mee. Je mag er namelijk op rekenen dat je tijdens je sollicitatiegesprek loeihard door de mand valt. Vermeld in dat geval eerder dat je talenkennis eerder beknopt is maar dat je je hard inzet om deze te verbeteren. Eerlijk duurt nog steeds het langst, zeker tijdens het solliciteren!

5. Aarzel niet om extra hulp in te schakelen

Weet je echt niet hoe je aan jouw cv moeten beginnen? Zoek online bijvoorbeeld eens op ‘cv-voorbeeld student’ of ‘cv maken student’ om inspiratie op te doen. Staat je curriculum vitae op papier? Aarzel dan niet om extra hulp in te schakelen. Misschien wil een vriend of familielid je document wel eens nalezen om mogelijke spellingsfouten of tikfouten te snel af te zijn. Of is je broer net een kei in grafisch ontwerp? Vraag dan eens lief of hij je cv niet in een aantrekkelijke lay-out wil gieten.

Zo, dan ben je nu helemaal klaar om je als student op de arbeidsmarkt te storten. Ken je onze knappe bot Tyro trouwens al? Hij helpt jou in een vingerknip aan die stage die echt bij jou past. Veel succes!

Copy link
Powered by Social Snap