Stageplaats zoeken? Stageplaats vinden!

Stageplaats zoeken? Stageplaats vinden!

Stageplaats zoeken? Stageplaats vinden! 1920 1144 TYRO
  • Welke vragen dien je jezelf te stellen alvorens een stageplaats te zoeken?
  • Welke criteria zijn doorslaggevend voor de keuze van de stageplaats?
  • Welke diensten of bedrijven kunnen je bijstaan in je zoektocht?

 

Blokken, thesissen schrijven, eindwerken verdedigen, … Als student ben je continu bezig met het waarmaken van je dromen en ambities. Klaar om de theorie aan de praktijk te toetsen? Dan moet je op zoek naar een geschikte stageplaats. Niet evident? Wel als je jezelf kritische vragen stelt en de juiste partners contacteert. Hulp nodig? Ga aan de slag met deze tips.

 

Waarom een stageplaats zoeken?

Voor sommige studierichtingen ben je nu eenmaal verplicht om stage te lopen. Maar zelfs op vrijwillige basis is een stageplaats zoeken een slimme zet. Het leerproces staat centraal en wordt, na jaren je broek slijten in een aula, eindelijk omgezet in de praktijk. Om relevante werkervaring op te doen en meerwaarde te creëren voor je cv, is het vinden van de meest geschikte stageplaats uiteraard cruciaal.

Stage lopen omdat het moet, boeit niemand. Je wilt een stageplaats zoeken die matcht met jouw studies en misschien wel de start van jouw carrière kan betekenen.

 

Wat is de beste stageplaats?

Laat ons eerlijk zijn: je bent niet de enige die binnenkort dat felbegeerde diploma behaalt. Waarom zou een werkgever dan net jou je eerste job aanbieden? Je vaardigheden maken het verschil! Door zeer zorgvuldig en selectief een stageplaats te zoeken kan je die vaardigheden ontwikkelen en toevoegen aan je cv. Sta dus stil bij je toekomst en definieer wat je wilt leren en bereiken. Heb je een echte hands-onmentaliteit?

Dan is een stageplaats bij een startup iets voor jou ! De kans dat je er moet meedraaien als een volwaardige medewerker is er beduidend groter dan bij een gevestigde multinational.

 

 

Welke vergoeding krijg je als stagiair?

In België bestaan er geen concrete regels over de vergoeding van stagiairs, wel over het verzekeren van stagiairs. Ga dus geen stageplaats zoeken op basis van verloning want de meeste stages zijn onbetaald. Wham, bam, thank you ma’am? Niet als je met de juiste ingesteldheid en attitude op je stageplaats aankomt. De kennis die je tijdens je stage vergaart, is immers onbetaalbaar! En vergeet ook niet dat je jouw kansen op vast werk aanzienlijk verhoogt.

Volgens een Nederlandse studie zou je, mits je beste beentje voor te zetten en je te gedragen als een echte teamplayer, zo’n 80% kans hebben om na het voltooien van je studies bij je stagebedrijf in loondienst te komen. Mooi meegenomen, toch?

Hoe begin je aan je zoektocht naar een stageplaats?

Een stageplaats zoeken hoeft niet moeilijk te zijn, maar wel doordacht. Als je bijvoorbeeld communicatiewetenschappen studeert, leer je namelijk bijzonder weinig bij door enveloppen dicht te plakken. Zoals eerder al aangegeven, zal je de grootste uitdagingen vinden bij de kleinste bedrijven. Bij de startups dus. Bekijk in eerste instantie welke eisen er vanuit je opleiding gesteld worden. Je stageplaats zal immers op basis van deze eisen moeten goedgekeurd worden.

 

Soms voorzien de faculteiten zelf een overzicht met mogelijke stageplaatsen. Indien niet, dien je dus zelf bedrijven te benaderen en aan te schrijven. Of je contacteert een bedrijf dat stagiairs matcht met de perfecte stageplaats.

 

Welke vragen dien je jezelf te stellen?

Welke criteria zijn doorslaggevend voor de keuze van je stageplaats? Neem er dus nog even de eisen vanuit je opleiding bij, maar denk ook verder. Vraag je af in welke sector je na je studies zou willen werken. Als je bijvoorbeeld een communicatie- of marketingrichting ingeslagen bent, kan je in zowat elke sector terechtkomen. Maar welke sector past bij jouw interesses, persoonlijkheid en overtuigingen? En zou je je het meest op je plaats voelen in een klein of in een groot bedrijf? Lokaal opererend of internationaal?

Hoe belangrijk zijn randfactoren als bereikbaarheid voor jou? Je stage is uiteraard tijdelijk, maar is de afstand nog haalbaar als je er na je studies een job aangeboden krijgt? Allemaal vragen die enkel jij kan beantwoorden!

 

Wat als je de geschikte stageplaats vond?

Heb je op basis van zelfreflectie de juiste sector voor jou gevonden? Sta je dankzij een gespecialiseerde recruiter al een stap dichter bij je gedroomde stageplaats? Dan is het zaak om je voor te bereiden op het interview. Verzamel zoveel mogelijk info over het bedrijf en de zaakvoerders. Breng ook je eigen kunnen in kaart en analyseer hoe je jouw vaardigheden het best kan inzetten op de werkvloer. De kans is groot dat deze zaken aan bod komen tijdens je sollicitatiegesprek.

Maar vooral: ga ervoor! Geloof in jezelf en kom zelfzeker over. Op je stageplaats zullen er een heleboel nieuwe zaken op je afkomen. Beschouw ze allemaal als kansen en grijp ze met beide handen!

Nog geen geschikte stageplaats gevonden? Laat ons even chatten over je studies en wensen. Samen met Tyro vind je gegarandeerd de stageplaats die je zoekt.

Copy link
Powered by Social Snap