Zo scoor je als stagiair tijdens je interview!

Zo scoor je als stagiair tijdens je interview!

Zo scoor je als stagiair tijdens je interview! 1920 1280 TYRO
  • Hoe bereid je je voor op een interview bij je stagebedrijf?
  • Welke vragen stelt een recruiter, welke vragen stel je zelf?
  • Waarop dien je te letten, zowel voor als tijdens het interview?

 

Zoek je nog een boeiende stageplaats? Heb je zin om als stagiair bij een startup  aan de slag te gaan? Daar helpt Tyro je graag mee verder. Wij geven de voorzet, maar scoren doe je zelf. Hoe? Geef het beste van jezelf tijdens het interview. Bereid je alvast voor met deze tips.


Waarom starten we zelf met een video-interview?

Heb je aan onze chatbot de nodige informatie bezorgd om een stageplaats aan te vragen bij een startup? Dan zal je door ons team gecontacteerd worden voor een videogesprek. Wat je van dat interview mag verwachten? Het is voor ons een efficiënte manier om je profiel in kaart te brengen en je softskills te evalueren. Zo kunnen we je sneller met het juiste bedrijf matchen. Tijdens zo’n interview vragen we uiteraard ook meer informatie over je studies, vaardigheden en interesses.

Nog geen ervaring met dergelijke interviews? Geen nood, we geven je in dit artikel graag wat extra tips die ook bruikbaar blijven bij latere sollicitaties.


Hoe zet je jouw softskills in de kijker?

Welke skills? Softskills! Om een bloeiende carrière uit te bouwen, volstaat pure kennis en kunde helaas niet meer. Werkgevers bekijken het hele plaatje. Ook wanneer je als stagiair aan de slag wilt. Je softskills zijn eigenlijk je persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden. Denk daarbij aan motivatie, stressbestendigheid, positieve ingesteldheid, samenwerkingsvermogen, flexibiliteit, zelfzekerheid, … Kortom: vaardigheden die tijdens een interview nog meer tot uiting komen dan op je CV.

Hoe je mensen begroet en de toon waarop je praat, zeggen al heel wat over je softskills. Let ook op je lichaamstaal! Zit rechtop en kijk de interviewer aan. Durf ook zelf vragen te stellen. Met deze tips kom je al een heel eind, maar een goede voorbereiding is key!

Jongedame wijst activerende zinnen aan. TYRO geeft tips om je softskills te tonen bij interview.

Hoe bereid je je voor op een interview?

Als student heb je uiteraard weinig tot geen ervaring met sollicitatiegesprekken. En het is dan ook niet evident om in te schatten hoe zo’n interview verloopt. Wat kan men je tijdens een interview vragen? Uiteraard vragen over jezelf, je opleiding en eventuele werkervaring. Maar tijdens het interview zal men ook peilen naar je motivatie. Wat trekt je aan in de aangeboden stageplaats? Welke projecten zou je graag verwezenlijken voor het stagebedrijf? Wat weet je over het bedrijf?

Bekijk dus zeker de website of catalogus van je toekomstige werkgever.

Neem ook een kijkje op social media. De meeste bedrijven zijn, net als wij bij Tyro, actief op LinkedIn. Als student een profiel aanmaken op LinkedIn is sowieso een goede zet. Een laatste tip: google de persoon die het interview afneemt!

 

Wat vertelt social media over jou?

Wedden dat de recruiter die het interview zal afnemen ook jouw naam eens ingeeft in Google? Of eens een kijkje neemt op jouw Facebookpagina? Denk dus goed na over wat je post of pas je privacyinstellingen aan in de aanloop naar je interview. Inderdaad: recruiters laten zich bewust of onbewust beïnvloeden door wat ze van jou te zien krijgen op social media. En er zijn best wat afknappers

 

Gelukkig werden de belangrijkste aandachtspunten in kaart gebracht door Jobvite, een autoriteit op het gebied van recruiting software en social recruiting. Bekijk dus zeker eens de handige infographic die ze voor je opstelden.

Gloeilamp in getekende wolk. TYRO duidt de interview vragen voor studenten die stageplaats zoeken.


Welke vragen stel je zelf tijdens het interview?

Vermijd passief eenrichtingsverkeer! Durf tijdens het interview vragen stellen! We haalden al aan dat het stellen van vragen helpt om je softskills wat extra in de verf te zetten. Maar los daarvan toon je met je vragen hoeveel interesse je hebt in je stage en in het bedrijf. Informeer bijvoorbeeld naar de werktijden en het aantal directe collega’s.

Tijdens het interview vragen wat je takenpakket exact inhoudt en of er ruimte is voor initiatief zijn absolute binnekoppers! Met dergelijke vragen scoor je gegarandeerd!

Welke vragen stel je beter niet?

Tijdens het interview vragen stellen, werkt uiteraard enkel als je de juiste vragen stelt. Zo zijn er ook tal van vragen die eerder negatief overkomen. Al is de lijn soms heel dun en relatief persoonlijk. Als je tijdens je interview meteen vraagt naar de carrièremogelijkheden na je stage, kan dit voor de ene recruiter wijzen op interesse terwijl een andere recruiter dit zal interpreteren als gemakzucht. Hoe weet jij nu al of je hier wilt blijven werken? Try before you buy!

Vermijd ook vragen die beginnen met ‘waarom’. Puur om psychologische redenen. ‘Waarom’-vragen voelen immers aanvallend aan en duwen mensen in een defensieve houding. Stel je vragen dus minder confronterend op.


Waar moet je nog op letten?

Ben je je met bovenstaande tips volop aan het voorbereiden op je interview? Top! We geven je dan graag nog enkele algemene tips om mee af te sluiten. Het is misschien een cliché, maar wees te allen tijde jezelf. Anders val je meteen door de mand. Bye bye coole stageplaats! Gooi ook tijdig je kauwgum weg. Niets zo ergerlijk als te moeten praten met een herkauwer.

En vergeet niet je smartphone uit te schakelen. Als dat ding de hele tijd geluid maakt, ook al staat hij op trillen, kan je nooit een fatsoenlijk gesprek voeren.

Klaar om een boeiende stageplaats te scoren? Chat met TYRO en vind in no-time de startup die past bij jouw ambities.

Copy link
Powered by Social Snap